středa 29. dubna 2015

Prasátko píše Jeníčkovi pohled


Nedávno mi přišel mail od jedné maminky, která má také chlapce s dětským autismem a zároveň působí na katedře sociální pedagogiky PdF MU v Brně. 
Tato maminka natáčela přes rok pro svého syna krátká videa v kostýmu Mickey Mouse a jelikož syn během roku udělal velké pokroky díky této technice, rozhodla se, že bude pomáhat i dalším rodičům dětí s PAS. S natáčením videí jí pomáhají studentky z PdF MU.



I já jsem kdysi Jeníčkovi natáčela na foťák krátká videa - s plyšovým prasátkem - jak se čuník učil zdravit, jak si hraje s hračkami, jak se bude stěhovat, jak stoluje u stolu, jak jde čuník nakoupit ap. a Jeníčka to tehdy moc bavilo. Věřím, že mu to pomohlo k mnoha pokrokům. Jeníček potřebuje VIDĚT, co se bude dít a JAK se co má dělat....a tohle je prima způsob, jak se nenásilně něco nového naučit a když je to s oblíbeným "kamarádem", tak tím lépe....



Zpočátku se Jeníček na pohled nechtěl podívat, ale nakonec ho Eliška přemluvila.











....a dalších 14 dní zase trvalo, než jsme Jeníčka ukecali, aby čuníkovi odpověděl....
Ale povedlo se...a pohled už je (konečně) ve schránce...


A tímto studentce Dominice i paní učitelce moc děkujeme....

10 komentářů:

  1. To je pěkné :) A hrozně se mi líbí, že se najdou lidé, kteří jsou ochotni pomoci a ještě navíc i ví jak:)

    OdpovědětVymazat
  2. Až se mi chce říct, že jen rodiče autíků vědí a znají a dokáží tak pomáhat dál, ale to bych křivdil mnoha odborníkům, kteří ač "neznají" z vlastního prožitku, tak mají to pomocné srdce a připravují pomůcky, metody a co všechno pro práci s autismem.
    Prasátko je velmi sympatické a jistě mu udělala Jeníkova odpověď radost, a vám asi taky. Další pokrok -Jeník komunikuje se světem pomocí psaného slova, pomocí pohledu. A to se mu v životě určitě neztratí.
    Potlesk všem zúčastněným.

    OdpovědětVymazat
  3. přeju hodně sil a máte pravdu,že život není fér-hlavně k dětem.neměla jsem-či nemám-"dítě" s autismem,"jen" se svalovou distrofií,ale je to vždy o odvaze a trpělivosti.dnes je jí 50,má syna i manžela,ale s potížemi se potýká stále-ano,mámu to bolí celý život a pomoc je také na celý život-vydržte!draví J

    OdpovědětVymazat
  4. To je vážné dobré, díky za sdílení.

    OdpovědětVymazat
  5. Kéž bys měla štěstí už jen na takové hodné a empatické osoby. Zasloužíš si to moc. Slávka

    OdpovědětVymazat
  6. Jeníček už vyrástol. Držím palce.
    Emily

    OdpovědětVymazat
  7. Tady je vidět, co milující maminky všechno dokážou pro své děti udělat. S tím prasátkem je to skvělá věc, vždyť Jeníček, má růžová prasátka moc rád. Pohled je napsaný jednoduše a při tom mile, tak doufám, že nezůstane jen při jedné poštovní výměně. ;-)

    OdpovědětVymazat
  8. Jupíí. Mám radost, že Jeníček odepsal. Časem se nám třeba povede dojít i na poštu. Už se nemůžu dočkat až mi přijde pohled. Mějte se krásně a užívejte sluníčka.
    Dominika alias Prasátko =)

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...