neděle 21. prosince 2014

12 tipů, jak s člověkem s PAS v klidu prožít svátky


Článek z Autism Society of America: 
12 tipů, jak s člověkem s PAS v klidu prožít svátky:

 Prázdninové tipy - 12 tipů, které pomohou lidem s autismem užít si sváteční čas

Zatímco mnozí šťastně vítají příchod vánočních svátků, rodiny dětí s PAS vědí, že nejspíš budou čelit potížím, jež vzniknou narušením obvyklého programu a denní rutiny. Doufáme, že následující užitečné tipy mohou pomoci rodinám zmenšit stres během svátků a učinit je příjemnou záležitostí pro všechny zúčastněné. Následující tipy byly vytvořeny z příspěvků těchto organizací: the Autism Society, the Indiana Resource Center for Autism, Easter Seals Crossroads, the Sonya Ansari Center for Autism at Logan a the Indiana Autism Leadership Network.

1. 
Příprava je rozhodující. Je důležité se rozhodnout, kolik přípravy vaše dítě potřebuje. Např. pokud vaše dcera či syn pociťují úzkost z blížících se svátků, můžete si určit, kolik dní předem jej budete připravovat. Tato příprava může vypadat různě - jako kalendář s označováním jednotlivých dní svátků a prázdnin, nebo jako příběh, který vysvětlí, co se bude dít.

2. 
Ozdoby po domě mohou být pro některé osoby s PAS rušivé. Může pomoci podívat se na fotky z předchozích svátků, kde jsou vidět také různé dekorace ve vašem domě. Pokud takové fotoalbum nemáte, vytvořte si jej o těchto svátcích. Některým dětem může pomoci vzít je na nákupy ozdob, pak jsou zapojené do procesu zdobení od samého počátku. Zdobte společně s nimi. A jakmile budou vánoční dekorace rozvěšené, určete pravidla, na které ozdoby se smí sahat a na které ne. Buďte adresní, konkrétní a jednotní.

3. 
Pokud má dítě s autismem potíže se změnami, můžete dům vyzdobit postupně. Např. první den přineste do bytu jen holý vánoční stromek, další den jej ozdobte atd. A opět, zapojte dítě co nejvíce do tohoto procesu. Může pomoci vytvoření obrázkového rozvrhu nebo kalendář, který ukáže, co se bude dělat další den.

4. 
Pokud dítě s autismem začne být posedlý určitým dárkem nebo předmětem, který chce, může pomoci jasně určit, kolikrát smí tento dárek zmínit. Jedna z možností je dát dítěti třeba pět čipsů. Má povoleno vyměnit jeden čips za pět minut mluvení o dárku, po kterém touží. A pokud nemáte v plánu žádanou věc pořídit, nijak vám nepomůže říkat dítěti, že možná onen dárek dostane. Jen to povede k problémům v budoucnosti. Vždy buďte jasní a přesní ohledně vašich záměrů. 

5. 
Naučte dítě, jak odejít ze situace a/nebo jak získat potřebnou podporu, když se situace, ve které se dítě nachází, stane pro něj nezvladatelnou. Např. když máte návštěvu, mějte pro dítě připravený jeho bezpečný / klidný prostor. Dítě by mělo být předem naučené, že má odejít do tohoto svého místa klidu, pokud cítí, že mu situace přerůstá přes hlavu. Tento samoregulační nástroj poslouží jedinci později v dospělosti. Pro děti, které nejsou na takové úrovni autoregulace,
vytvořte signál či pokyn (nápovědu), který jim řekne, kdy začínají být úzkostní a měli by využít své místo klidu. 

6. 
Pokud o svátcích cestujete, ujistěte se, že s sebou máte oblíbené jídlo, knihy či hračky vašeho dítěte. Mít k dispozici důvěrně známé předměty vám může pomoci uklidnit napjaté situace. Dítě připravte na nečekaná zpoždění, která mohou nastat během cestování, pomocí sociálních příběhů nebo jiného
komunikačního systému. Pokud vás čeká první cesta letadlem, vezměte dítě na letiště dostatečně předem a nechte jej navyknout si na prostory letiště a na
letadla. Použijte sociální příběhy a obrázky, abyste dítě naučili, co se bude dít během nastupování na palubu a během letu.

7. 
Znejte dobře míru hluku a činností, které vaše dítě s autismem zvládne. Pokud rozpoznáte, že situace začíná dítěti přerůstat přes hlavu, pomozte mu najít klidné místo, kde může obnovit svou ztracenou rovnováhu. A samozřejmě jsou i situace, kterým se prostě rovnou vyhněte (např. přelidněné obchodní domy).

8. 
Připravte si předem fotoalbum s obrázky příbuzných a dalších hostů, kteří vás během svátků navštíví. Dovolte dítěti s autismem kdykoliv si album
prohlížet, procházejte si jej společně, a při tom mu krátce povězte o každém členu rodiny.

9. 
Zkoušejte rozbalování dárků, střídání se a čekání na další dárky, a dávání dárků. Přehrávejte s vaším dítětem scénáře, abyste jej připravili na situaci, kdy dostane dárek, který nechce. Celou situaci dobře proberte, abyste se vyhnuli trapným momentům s dalšími členy vaší rodiny. Také můžete zkusit nacvičit konkrétní náboženské rituály. Ve spolupráci s logopedem vytvořte stránky se slovní zásobou vztahující se k svátkům a rodinným tradicím. 

10. 
Seznamte rodinné příslušníky se strategiemi pro minimalizaci úzkosti a problémového chování a zvyšte tak jejich spoluúčast. Řekněte jim, zda vaše dítě s autismem má rádo objetí nebo nikoliv, že je třeba mluvit s ním klidně, přijďte s dalšími podněty, které přispějí k hladšímu průběhu svátků. Pokud se
dítě rozzlobí, může být užitečné vést ostatní k tomu, aby zůstali klidní a neutrální, abyste se vyhnuli emočnímu výbuchu. 

11. 
Má-li dítě s autismem zvláštní stravovací návyky (je na dietě), ujistěte se, že máte k dispozici jídlo, které dítě smí jíst. A i tehdy, kdy dítě nemá žádnou dietu, buďte opatrní v množství cukru, které zkonzumuje. A pokuste se udržet i během svátků spací a stravovací návyky. 

12. 
Především pak, poznejte své milované dítě s autismem. Poznejte, kolik hluku a dalších smyslových vjemů dokáže vstřebat. Rozeznejte jeho hladinu úzkosti a
odhadněte množství přípravy, kterou potřebuje. Poznejte jeho obavy a najděte, co pro něj udělá svátky příjemnějšími. 

Nestresujte se.
Plánujte v předstihu. A především, užijte si čas svátků!


Zdroj: http://www.autism-society.org/holiday-tips/

Překlad: Berta Burkoňová

4 komentáře:

  1. Tak ja držím palce, aby to Jeník a aj Eliška zvládli dobre, to narušenie dennej rutiny. A aby bola aj Šárka v pohode a aby ste si užli krásne sviatky plné pokoja:)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak mě napadlo, jestli, když Jeníčkovi nebo Elišce jasně řekneš: TOHLE NEDOSTANEŠ (dárek), tak škemrají dál, jako normální děti, nebo to pravidlo akceptují? :-D (A nezlob se na mě, já toho o autismu skutečně moc nevím... :-))
    Páni, ani by mě nenapadlo, že může pomoct přinést nejdřív holý stromek a pak ho nazdobit....
    Takže... Ježíšek, co z noci na ráno přinese už nazdobený stromeček, by patrně neslavil velký úspěch, cooo? :-DDD

    Měj se krásně, Ami, užij si zbytek adventu a přežij veškerý ten shon a zmatek ve zdraví! ♥♥♥

    OdpovědětVymazat
  3. Po delší době zdravím a přeju ať Vánoce strávíte co nejvíce v klidu.
    P.S. Vůbec mne nenapadlo, že dny volna znamenají pro autisty vlastně vybočení z rytmu. Je toho spousta, co nás, kteří nemáme podobné problémy vůbec nenapadne.

    OdpovědětVymazat
  4. Se mi dere do hlavy dotaz, co s tema, co vanoce skutecne nenavidi ? Ja si vybavuju prvni znaky tohoto uz nekdy v 7 nebo 8 letech:

    - lezl mi na nervy (jakykoliv, ale ten predvanocni obzvlast) uklid
    - u stedrovecerni vecere jsme meli vzdycky polivku, co nechutnala ani me, ani moji segre (prej "tradice")
    - fotrovy blby kecy pri teze prilezitosti (nikdy se z toho nesplnilo nic)
    - snad nikdy (az na jednu cestnou vyjimku) jsem nedostal "nic, co jsem si fakt pral"
    - nesnasim song "nesem vam noviny" (tenhle uz snad od matersky skolky) a "jingle bells" a vsechny ostatni vanocni songy (nejak si s tim spojuju hlavne hudebni vychovu v ZS - ta nenavist k vanocni hudbe pretrvava, dneska ale z jinyho duvodu)
    - rozcilujou me vanocni svetylka v oknech (specialne ty s modrou barvou - podvedome hledam v blizkosti pospichajici sanitku apod.)
    - a mohl bych este pokracovat...

    Casto se me nekdo vyptaval (treba nekdo ve skole) "co vanoce ?" a ja na to: "Nic, stejna nuda..." Skutecne zajimavy vzpominky na vanoce "ne uz tak mladeho muze." NT jedinci jsou schopny vykladat si o vanocich treba jedno cely odpoledne. Ja vzdy totez - "Nechci o vanocich vubec nic vedet."

    No a letos jsem dostal "vanocni darek" - nejakej smejd mi znicil zrcatko u auta.

    Opravdu, miluju vanoce... Ty letosni obzvlast.

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...