úterý 11. listopadu 2014

Výchova náročných teenagerov s AS alebo VFA

Docela hezký článek.
http://www.asperger.sk/%5Btermalias-raw%5D/v%C3%BDchova-n%C3%A1ro%C4%8Dn%C3%BDch-teenagerov-s-as-alebo-vfa

Ale ani jako "návod" pro jedno dítě s PAS to není moc reálné, a už vůbec se tam nepíše, JAK tohle všechno zvládnout, pokud to máte s menšími obměnami třikrát... a jste na to sám (sama).
Takže to berte trochu s nadhledem.

Nejvíc mě zaujaly asi tyto body:
8. Buďte veľmi, veľmi trpezlivý. Výchova tínedžera s AS/VFA vyžaduje extra trpezlivosť so silnou dávkou vnútornej sily. Problémové situácie si od vás budú žiadať dýchanie zhlboka a tú časť vašej vnútornej sily, o ktorej ste ani nevedeli, že ju máte. 
(Dýchej, Marcelko, dýchej. I když máš někdy pocit, že vyletíš z kůže, nezapomínej dýchat!!
A trpělivost? To mi připomíná, že když byly Elišce asi tři roky, tak jsem s ní byla v PPP a jediná rada tehdy byla: "Trpělivost, trpělivost, trpělivost"... a mám pocit, že jako jediná rada zůstává dodnes.)

22. Ak čelíte problémovému správaniu, uvoľnite svaly tváre a hovorte pokojne. Podobne, ak ste konfrontovaný s vaším dieťaťom, ktoré je agresívne a kričí, tvárte sa neutrálne a upravte hlasitosť a tón svojho hlasu. Deväťkrát z desiatich sa vaše dieťa utíši, aby počulo, čo hovoríte. Aj naďalej zostaňte pokojný, ale buďte asertívny. Ak cítite, že to prestávate zvládať, niekoľkokrát sa zhlboka nadýchnite. Pokojné, asertívne slová ako i pokojná reč tela sú dôležitými prvkami pri riešení problémového správania. Akékoľvek ďalšie emócie, v už aj tak emocionálne vypätej situácii, by len zbytočne zahmlievali váš úsudok, a dotláčali dieťa bližšie k afektu.
(Klid, Marcelko, hlavně KLID....a nezapomeň dýchat...)

•   Starajte sa o to, aby mal dostatok spánku, pohybu a jedol zdravú a vyváženú stravu.
(To je sice hezké, ale JAK toho docílit, to už tam napsané není. JAK mám donutit Aspergera s masivními úzkostmi a depresemi, aby chodil včas spát, aby spal dostatečně, nebo aby jedl vyváženou stravu, když 99 procent jídel odmítá? Nebo dokonce, aby sportoval? Jen ŽÍT je každodenní boj.)

Aspergerov syndróm a vysokofunkčný autizmus sú vývojové poruchy, ktoré patria k tým pre rodičov najnáročnejším na zvládnutie. Menia celkové predstavy rodičov o budúcnosti ich detí a spôsobujú mnohé bezprostredné problémy pri ich výchove a vzdelávaní. Na tínedžerov s AS/VFA a poruchami správania nezaberajú bežné spôsoby disciplíny. Vyžadujú špecializované metódy šité na mieru podľa konkrétnych schopností a problémov daného dieťaťa. Bez použitia týchto výchovných metód uvádzajú tieto deti často rodinu do úplného chaosu a sú vážne ohrozené aj v akademickej oblasti. Rodičia urobia dobre, ak si vezmú k srdcu väčšinu vyššie uvedených myšlienok. Používajte ich rozumne a často.

Vyšla nová kniha, kdyby se chtěl někdo podívat:
http://www.kosmas.cz/knihy/198869/povim-vam-o-aspergerove-syndromu/
A tahle vypadá také zajímavě:
https://www.kosmas.cz/knihy/198195/mozek-autisty/

3 komentáře:

  1. Je to s nimi těžké. Navíc děti s PAS jsou prý náchylnější k psychickým poruchám, takže se na ně musí o to opatrněji. (Ale to Vám říkat nemusím.) Myslím si, že spouštěč problémů Vašich holek nám (mě určitě) zůstal skryt a asi to tak zůstane. Vaše práce s Jeníčkem je úžasná, dneska jsem se vrátila na začátek blogu a rozdíl je neuvěřitelný. Jste pro mnohé vzorem trpělivosti a pracovitosti, možná to tak jednou uvidí i Vaše dcery. Marcela

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrá rada nad zlato, ale šedivá teorie oproti barevné praxi.

    Já jsem se několik let snažila, aby Peta chodil ven. Rok nevyšel z bytu.
    Aby spal, aby bral léky atd.

    A pak se to najednou zlomilo. Občas chodí ven, ale jezdí na kole. MHD ne. Léky bera a snaží se jít spát před 12 hodinou v noci.

    Ale byla to dlouhá cesta a několikaleté přesvědčování.

    Míša z Plzně

    OdpovědětVymazat
  3. Bod 12...

    Podporujte priateľstvo. Osamelosť je jednou z hlavných príčin problémového správania tínedžerov s AS/VFA. Snažte sa podnecovať vaše dieťa k zoznamovaniu a socializácii.

    - A s kym asi ? S tema debilama ze skoly ? - tohle by byla moje prvni reakce.

    Za to 18 doporucim komukoliv a v jakymkoliv veku:

    Kúpte si boxovacie vrece a rukavice. Keď môj vnuk začínal druhý stupeň, jeho správanie sa veľmi zhoršilo. Zistil som, že boxovacie vrece mu pomáha relaxovať. Počas toho ako doňho udieral zvykol naň tiež kričať! Bolo to preňho tiež dobrým cvičením umožňujúcim odbúrať aspoň časť stresu a zlosti, ktoré sa v ňom počas školského dňa nahromadili.

    Skoda, ze me tohle rodicovstvo neporidilo. Musel jsem casto celit stresu bez nalezityho odbourani a nepochybuju o tom, ze to neni bez nasledku. Sice uz se tolik nerozciluju, jako kdyz mi bylo tech - ja nevim - 10 nebo 14, ale obcas neco rozbit je veliky poteseni, obzvlast tehdy, kdyz me nekdo predtim poradne nastval. Jedna z ucinnejch veci je taky porcovani palivovyho dreva (onehdy si pamatuju zpracovat asi 500 - 700 kilo dreva za jedno odpoledne, ale neptejte se radeji "proc jen drevo," ta sekera mohla tehdy skoncit nekde uplne jinde.)

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...