sobota 30. srpna 2014

Autíní matky

Tentokrát zase něco z internetu
(opakování je matka moudrosti):
http://zita-autismstory.blogspot.cz/2012/12/autini-matky.html

Na netu jsem našla tento vynikající článek: http://laughingthroughtears.com/2011/10/21/top-five-reasons-you-should-never-piss-off-an-autism-mom/, je to velmi prožité a trefné. Jen mi přišlo, že tam pár věcí ještě chybí, takže prosím dovolte volnou parafrázi.

Autí matka

1) NULOVÁ TOLERANCE FRUSTRACE

Matka autína od rána do večera jenom na něco naráží. Odpor autína, odpor okolí, všechno jde na sílu, všude se musí tlačit. Nečekejte, že autíní matku jen tak něco dojme. Nedojme. Každý nákup v obchodě je pro ní boj. A už jí docházejí síly. Může být výbušná a nespravedlivá, protože už zkrátka nemá rezervu.

2) NEZÁJEM O ZPĚTNOU VAZBU OKOLÍ

Autíní matce je už dost jedno, co si o ní myslíte. Všichni ji totiž omlacují o hlavu různé chyby ve výchově tak dlouho, až se na tyhle kváky stane imunní. Kolikrát já slyšela, že Zitisko je normální. Což implikuje, že její problémy jsou výchovného charakteru. Ne, není úplně normální a autista není proto, že ji nečtu večer pohádky, ale proto, že se něco při vývoji jejího mozku nepovedlo. Řeči o čtení pohádek a výchově ke zpěvu mi způsobují nezvladatelné záchvaty agresivity vůči okolí.


3) VZTEK

Jestli něco autíní matka umí, tak je to zvládání vzteku jiných lidí. Lépe řečeno unášení vzteku okolí. Potomek autín se vzteká totiž prakticky neustále, takže matka autína na vztek zkrátka nereaguje a je v tom mistryně. Neoblafnete ji rohlíkem, hysterická scéna ji nechá totálně v klidu a bude nadále trvat na svém. Nemá jinou možnost.

4) ÚNAVA

Autíní matka není dobře naložená. Je na hranici svých sil, protože ji neustále celé dny někdo opakuje do ucha tutéž větu, posílá pryč, ječí kvůli blbostem a v noci nespí. A ona třeba nechodí do práce a vzdala se spousty věcí, které pro ni byly důležité. Kvůli dítěti, které ji bouchá a nadává. Je vzteklá a pokud ji uděláte hromosvod, trochu toho vzteku bude moci ven, za což vám bude upřímně vděčná.

5) BEZNADĚJ

Někdy je těžké věřit, že všechno bude dobré. Je docela dobře možné, že to dobré totiž nebude. Je lehké být optimista, když jste v pohodě a všechno se vám daří. Nedávejte snadné rady, nemudrujte zbytečně o věcech, kterým nerozumíte, protože jste je nezažili, viz bod 4), prostě nechte věci být a nabídněte věcnou pomoc.

6) VĚCNÁ POMOC

Autíní matka nepotřebuje pochopení. Neudělala nic špatně, nepotřebuje, aby jí okolí odpustilo. Potřebuje POMOC, která vypadá jako hlídání, kino, kávička, úsměv, vtip, sport, spánek, cokoli z normálního života.
Verbální rady jsou k ničemu, pokud je neposkytuje vysoce fundovaný psycholog, to jsem zažila a bylo to nesmírně prospěšné, ale plácání okolí typu "neber si to", ještě žádné autí matce nepomohlo. Její dítě není úplně v pohodě, ona to dobře ví a pokud to popíráte, jen jí tím ubližujete.

7) SPOLEČENSKÉ AKCE

Mějte na paměti, že akce, které jsou pro většinu rodičů radostí, jsou pro rodiče postižených, byť integrovaných dětí, utrpením, protože často umožňují bolestivé srovnávání ratolesti se zdravými dětmi. Nekomentujte, neraďte, na vánoční besídce podejte prskavku a povzbudivě se usmějte. A v duši buďte vděční, že váš potomek tu říkanku odříkat zvládne.

3 komentáře:

  1. Velmi trefně vyjádřeno..
    Hodně sil vám všem v první školní den!!

    OdpovědětVymazat
  2. Marcelko, i já na vás myslím.... Petra + Víteček + Honzíček :o)))

    OdpovědětVymazat
  3. Az na to že bod dva by som si to tak želala. Ja by som to upravila na "priala by si keby ju nezaujímala spetná vazba okolia" ale pravda to vzdy nie je.
    Zuzana

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...