čtvrtek 27. března 2014

Jééé, já vidím!! To je zázrak!!!


Víc jak čtrnáct dní jsme pilně nacvičovali návštěvu u pana doktora.


Cvičili jsme čtení písmenek a několikrát jsme se s Jeníčkem dívali na pohádku Prasátko Peppa. Peppa byla u pana doktora, dostala speciální brýle a pan doktor jí tam vyměňoval sklíčka jako Elišce.
Peppa četla písmenka a pak dostala nové brýle.
Stejně jako je dostane Jeníček.


Teorie nám docela šla.



Na cestu si Jeníček vzal nového čuníka.




V čekárně se mu nelíbilo, ale pár minut posedět zvládl.


Naštěstí má sestřička pochopení a bere nás přednostně.


V ordinaci byl velmi milý pan doktor. Jeníčka jsem si vzala na klín a dávala jsem mu instrukce. Neposlouchal, co mu říká pan doktor, nebo aspoň nereagoval.
Pan doktor to myslel dobře, ale občas kladl (Jeníčkovi) těžké otázky, např. "Jaké písmenko je uprostřed?" "Je to (s těmito sklíčky) lepší nebo horší?" ap.  a Jeníček neuměl odpovědět.
A tak jsem se snažila zeptat jinak, nebo Jeníčka pobídnout k dalšímu čtení písmenek.


Nakonec jsme došli pár metrů do optiky. Jeníčkovi jsme objednali nové brýle a ty Elišky jsme vyzvedli.


A nejlepší byla Eliška:
- Jééé, já vidím!! To je zázrak!!!
Jéééé, já přečtu značky aut!!!
Jééé, já vidím nápisy na obchodech..."

Bylo úžasné ji pozorovat. Jako kdyby teprve dnes prozřela.
A tak jsem dětem cestou domů povídala o tom, že mám nevidomé přátele a že VIDĚT je opravdu DAR.


A zde dobré zprávy končí.
V brýlích došla Eliška domů a řekla mi, že v nich stejně VENKU chodit nebude...že to je "nechutný a trapný". A co kdyby prý potkala někoho ze školy...
Marnost něco vysvětlovat.
Nedá si vysvětlit, že mít brýle není ostuda.
Brýle má asi rok a půl, ale bere si je jen doma na televizi, odmítá je nosit ven, natož do školy....ač pan doktor říkal, že je má nosit pořád...
Ve škole musí sedět v první lavici a i tak někdy nevidí na tabuli a musí si půjčovat materiály od učitelů, ale radši bude tvrdohlavě trvat na svém: "V brýlích do školy? NIKDY!!!"

Poprvé v životě měla brýle na ulici, ale stejně doufám, že ne naposledy.


35 komentářů:

  1. Ahoj Amélko,
    zkus Elišce ukázat stránku na fb - https://www.facebook.com/glassesfornoah?fref=ts - jsou tam tisíce fotky lidí, co nosí brýle. Malý Noah je také nechtěl nosit, ale lidé mu ukázali, že ne vždy jsou brýle trapné:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ukázat jí to mohu, ale nejspíš ji (zatím) nic nepřesvědčí.

      Vymazat
  2. Marcelko, ani nevíš, kolik opravdu trapných situací jsem už zažil jen díky tomu, že blbě vidím. Kdyby se našly brýle, které by to kompenzovaly, nosil bych je i ve spaní. Možná je dobré Elišce vysvětlit, že trapnější je nevidět než mít brýle. Vejít do nesprávného obchodu, nastoupit do jiného autobusu, pozdravit familiérně naprosto cizího člověka...... To všechno už se mi stalo a mohl bych vyprávět.
    Jako by poruchy AS nestačily, co? Je mi Elišky i Jeníka líto. Nafasovali toho oba dost.
    Mějte se, jak nejlíp to jde!

    OdpovědětVymazat
  3. Eliško, neblázni :-). Vypadáš v brýlích...tak nějak chytře, studovaně, sympaticky :-). Teda ne že bys normálně nevypadala, ale ty brýle to jenom podtrhujou :-). A ty obroučky ti sedí. Nepsala bych to, kdybych si to nemyslela...kolikrát někde čtu něco, co mi hlava nebere nebo se necítím na to, abych psala něco pozitivního, tak nepíšu nic. Vlasy máš taky pěkné, celkově ti to tady sedí. Když je nebudeš nosit, uškodíš si a za pár let ti ty dioptrie můžou strašně vyskočit nahoru a pak...to teprve bude problém. Nosila bych je trvale alespoň na doma...A to nikdo z vaši třídy brýle (čočky) nenosí? Nevěřím tomu...

    OdpovědětVymazat
  4. Eliško jsi moc hezká holka a brýle Ti fakt sluší:)))

    OdpovědětVymazat
  5. Eliško já nosím brýle už od 3.třídy ZŠ a to už je let. Brýle ke mě tak nějak patří a hodně lidí mi řeklo, že podtrhují mojí osobnost.
    A nechtěla by jsi zkusit kontaktní čočky ?

    Míša z Plzně

    OdpovědětVymazat
  6. Elišce brýle moc sluší. Je škoda, že je nechce nosit. Věřím, že časem pochopí, že je to pro ni výhodnější. Asi k tomu musí sama dozrát.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Násilím to nejde. Snad jednou "dostane rozum".

      Vymazat
  7. Taky si myslím, že brýle Elišce bezvadně sedí. Prostě kočka. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Elišce opravdu brýle sluší a v dnešní době je nosí spousta lidí. Moje starší vnučka má brýle už od tří let. Občas je sice na chvilku odloží, ale ve svých 6 a půl letech ví, že se bez nich neobejde. Dva roky navíc mívala ještě očičko přelepené okluzorem, aby se to, které se špatně vyvíjelo, posílilo.
    Já sama vím, jaké to je dívat se brýlemi na dálku, či být bez nich. Bez nich jsem tuhle byla v divadle a místo kulturního prožitku, jsem sledovala jen cosi rozmazané na jevišti a měla představení jen k poslechu. Bez nich jsem občas tupec, který nezdraví. Ne proto, že bych byla nevychovanec, ale já lidi bez brýlí na dálku poznám až na dva metry. A pokud jdou rychle a já nemám brýle... a o nastoupení do jiného autobusu se ani nemusím zmiňovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že čím menší dítě, tím lepší...3-leté dítě si zvykne a pak už to (moc) neřeší. Eliška má brýle cca od 14 let - asi nejhorší období? A navíc jako autista se brání změnám - nikdy brýle venku neměla, tak je tam mít nechce. Největší problém (asi) je nedostatečné sebevědomí, strach z pomluv, šikany, posměchu. Nejvíc ji omezují její úzkosti. Sociální situace moc nezvládá a reagovat na spolužáky a jejich narážky je u ní problém.

      Vymazat
  9. Musíš ji pořád chválit jak jí to s brýlemi sluší. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Elišce ty brýle opravdu moc sluší. A že jí vzkazuju ať je pěkně nosí i do školy. Je v nich kočka a ještě báječné růžové pouzdro - myslím že holky budou závidět :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Elišce brýle moc sluší, řekla bych, že je v nich taková výraznější. Určitě není jediná,kdo brýle ve třídě má. Ale samozřejmě chápu její obavy, tohle si musí srovnat sama v sobě.Vzpomněla jsem si na sebe, poprvé jsem měla brýle v prváku na střední škole.A myslím,že by Eliška padla do mdlob,kdyby ty hrůzy viděla :-))) Dnes už jsou naštěstí k vybrání opravdu slušivé brýle.

    OdpovědětVymazat
  12. Snad pocit, lepšího vidění usnadní do budoucna Jendovi další učení:-) A nechtěla by Eliška vyzkoušet čočky?
    Přeji hezký w.e.

    OdpovědětVymazat
  13. V pubertě jsem byla úplně stejná, jako Eliška, co se nošení brýlí týče. Odmítala jsem je nosit, když jsem si je vzala poprvé do školy a nasadila je, tak jeden výtečník zahlásil "jé, T... má brejle" a bylo vymalováno, ve škole ani za nic! Doma na TV jsem je nosila, ale venku prostě ne. Že jsem byla jako slepýš, to mě nezajímalo. Trpěla jsem i na táborech, prostě všude, raději jsem říkala, že jsem brýle zapomněla doma... Docela drsně mě dostal do reality až jeden primář na očním, u kterého jsem byla na vyšetření (zrak se mě zhoršoval celkem raketovou rychlostí), který mě řekl, že pokud nebudu brýle nosit, tak za chvilku budu chodit se slepeckou holí. Příšerně jsem to tenkrát obrečela, málem jsem se z toho zhroutila, ale mamka do mě zainvestovala a koupila mě na tehdejší dobu docela drahé brýle, které mě, snad, i slušely. Ty už jsem nosila, teda musela jsem, protože jsem už fakt nic neviděla. Můj problém vyřešily až později kontaktní čočky a ještě později operace laserem. Nevidím sice úplně jako rys (měla jsem cca 8 - 9 dioptrií), ale pohybuji se normálně bez brýlí a nějakou 1 dioptrii neřeším. A tu hlášku "jé já vidím!!!" jsem měla poprvé, když jsem si nasadila čočky, bylo to úplně jiné než brýle. Pozdravy Elišce posílá Zuzka (přesně vím, jak se cítí)

    OdpovědětVymazat
  14. Sama ze své zkušenosti vím že v tomto věku hlavně platí slovo kamarádek než maminky (fajn by bylo kdyby jí to nějaká mohla vysvětlit )a obava co by tomu řekli druzí se určitě s věkem vytrácí. L.

    OdpovědětVymazat
  15. Jéj! ale ako jej pristanú! normálne som z toho paf! Je krásna a prosím odkáž jej to odo mňa (hoci viem, že som jej ukradnutá) ;-)

    OdpovědětVymazat
  16. Nový čuník od angry birds je velmi sympatický :))))) Jeníček má perfektní tričko :)))))))))))) Brýle - vždyť Elišce sluší a vždyť lidi nosí brýle i jako módní doplněk, dokonce vím o studentech, co nosí takové ty veliké brýle s tlustými obroučky a mají v nich skla bez dioptrií - mají je jen pro image, nepotřebují brýle a chtějí je :D je to teď nějaký styl

    OdpovědětVymazat
  17. Elisko bryle jsou k tvemu dobru a mas jednu velkou vyhodu protoze ti i slusi.Nase vnucka zacala nosit bryle kdyz ji bylo sest mesicu .Je to jen o zvyk a neboj klukum se stejne budes libit protoze jsi hezke.

    OdpovědětVymazat
  18. Vdyť Eliška vypadá v brýlích mnohem lépe, díky barvě a tvaru je jemnější, ženštější. A to, že si lidé všimnou, že má brýle, vždyť je to normální, jen slepec by si nevšiml. I já, když do třídy přijde někdo s novými brýlemi, řeknu, jé ty máš nové brýle, pochválím, zeptám se, jestli mu sedí a vidí v nich líp. Tím předejdu připomínkám ostatních. Eliško, nos je, vypadáš v nich opravdu dobře.

    OdpovědětVymazat
  19. Byla jsem v tomto stejná jak Eliška. Brýle jsem měla jen na doma a nikdo a nikdy mě nedonutil je nosit dodnes, bohužel mi tedy vadí i na nose a nenosím ani moc sluneční. Naštěstí jsem nikdy neměla vysoké dioptrie, ale Eliško, bohužel se to věkem fakt horší, teď už vidím opravdu o dost hůř a někdy ani nerozeznám na dálku obličeje. Mám tu ale knihu na cvičení očí a kamarád se dušuje, že to fakt funguje. Tak třeba by to také pomohlo, chce to ale cvičit oči každý den pravidelně, jsou to speciální cviky. No a jinak - existují také laserové operace, i když nejsou pro každého vhodné, nehledě na finanční stránku, která se ale časem vrátí, protože i pěkné brýle stojí dost peněz za celý život.
    Lenka

    OdpovědětVymazat
  20. Eliške to velmi sluší , ale chápem to, ja mám tiež nosiť okuliare ale nechcem ich. Mám pocit že všetkým naokolo idú okuliare ovela viac než mne hehe.
    Ja mám naštastie nosiť len polky a Jeniček je velký fešak s tým novým zostrihom:)

    OdpovědětVymazat
  21. Eliške tie okuliare svedčia (sluší), vyzerá v nich dobre. :)
    A tie reči: "Jéj, ja vidím!" "Ja vidím značku na druhej strane ulice" "Aha, tam je napísané ...?" "Vidím konáriky na strome." a pod. cestou z optiky - je mi to veľmi známe. Užili sme si to len nedávno so synom. Ale on nosí okuliare poctivo už od druhej triedy. A k očnej sa už pýtal.
    Mimochodom, tiež mám od Vianoc nové okuliare - na čítanie. A keď si ich niekedy zabudnem zložiť a pozriem sa do diaľky, uvedomujem si, ako asi tí moji milovaní krátkozrakí chlapi vidia bez okuliarov (alebo so starými slabšími okuliarmi?).

    OdpovědětVymazat
  22. Elišce brýle sluší. A nepíšu to ze slušnosti, to bych nepsala nic. Připadá mi v nich výraznější, šmrncovnější. Má krásné husté vlasy, ještě bych nějakým přelivem oživila barvu a ledaskdo si z ní sedne na zadek.

    OdpovědětVymazat
  23. Jo a ještě jedna věc. Já byla krátkozraká, byla jsem na operaci. Zůstalo mi 0,25, tzn. dioptrie, které má většina lidí, ani o tom neví. Brýle se na čtvrtku nenosí. Ale já jsem si je nechala udělat jako módní doplněk, manželovi se líbí...

    OdpovědětVymazat
  24. To, ze nekdo nosi brejle, neni vubec nic spatnyho. Naopak - nekdy je to nutnost. Ja teda nemusim nosit brejle "korektivni," ale na urcity veci brejle ochranny - napriklad pri praci s flexou nebo nekterejma chemikaliema... A muzu jen rict, ze pracovni brejle vetsinou vypadaji strasne. Coz se o tech "obycejnych" rict nutne nemusi. A Eliska vypada hezky s brejlema i bez nich - je to kocka. Kdyby mi bylo pod 20, tak mozna i budu krouzit okolo :D :D :D

    OdpovědětVymazat
  25. Brýle jsou fajn, nosím je od patnácti a měla jsem tenkrát stejný pocit - jé, já vidím! Najednou měly stromy listí, už to nebyla beztvará hmota, auta značky, lidi obličeje. Doma chodím bez nich, ale venku bych si připadala jako nahá. Mám skla s antireflexní vrstvou, to je pošušňáníčko, když mě protijedoucí auta neoslňují (nebo ne tolik). Dcera si zvykne, s Jeníčkem to, počítám, bude těžší.

    OdpovědětVymazat
  26. Elišce brýle sluší, opravdu. Ale musí chtít sama. Jak napsal David, není trapné mít brýle, ale je trapné nevidět a díky tomu zažívat trapasy. Ale musí k tomu Eliška sama dozrát, násilím se nic nezmůže.

    OdpovědětVymazat
  27. Snad by nebyla sama, kdo má ve třídě brýle, ne? To se ve škole obrýleným opravdu všichni tolik smějou? U nás nosilo brýle dost lidí a nikdo se jim nesmál, všichni si zvykli. Je to jako přijít s novým účesem - pár otázek, pár poznámek a za týden nikdo neví, že jste vypadali jinak. Navíc Elišce ten typ co jste vybrali fakt sluší. Jarča

    OdpovědětVymazat
  28. Myslím, že je úplně zbytečné říkat, jak to Elišce s brýlemi sluší. Je ve věku, kdy se holky chtějí líbit a navíc autista, který nemá rád změny a to už je trochu moc najednou. Snad časem příjde na to, že i brýle můžou být hezký módní doplněk a že je báječné vidět svět v jasných konturách.
    Jestlipak Eliška četla komentáře pod článkem? Všichni říkají, jaká je to kočka! ;-)

    OdpovědětVymazat
  29. Deti bývajú kruté, celkom ju chápem, prečo si ich nechce vziať, ale verím tomu, že časom to príde...možno, keď sa zas raz dostanú do módy, heh.
    A treba sa tešiť aj z toho, že človek vidí...krásne. :-)

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...